Taty Laisin

Taty Laisin Random🥳

02/10/2025

Ya Allah, bukakanlah untukku pintu-pintu rezeki-Mu yang luas, rezeki yang halal, penuh keberkatan, dan memudahkan segala urusanku. Jauhkanlah aku daripada kesempitan hidup dan limpahkanlah aku dengan
kurnia-Mu.” 🤲

01/10/2025

01/10/2025

Masa melawat hospital lahad datu..
Semoga bermanfaat..

01/10/2025

Assalamualaikum selamat pagiii🥳

TONER UFORA💜Yesss !! Malam sebelum tidur pun kena pakai toner juga tau !!Selepas cuci muka dgn Facial Foam, pakai Toner,...
03/05/2025

TONER UFORA💜

Yesss !! Malam sebelum tidur pun kena pakai toner juga tau !!

Selepas cuci muka dgn Facial Foam, pakai Toner, Serum dan Kojic Cream (Tip penjagaan yg berkesan)

Toner Ufora ni best tau! Tak memedihkan mata dan skin jadi lembut sangat 😍

Ramai yg dah jatuh cinta dgn toner ni 🥰

Fungsi Toner Ufora:

Mengecilkan liang pori ✅
Membersih sehingga ke dlm liang pori ✅
Merawat jerawat dan jeragat✅
Mencerahkan wajah✅
Mengelakkan kekeringan kulit ✅

Yang nak risik2:
www.wasap.my/60138909770/tonerufora



16/10/2024

Utk area Lahad Datu, anda boleh dapatkan UFORA SKINCARE di MORI Vendor Batu 7 Sandakan Sejati Walk & di KEDAI JAHIT NUR KASIH BT 8 MU SUPERSTORE SANDAKAN.

21/09/2024

BULAN 12 BARU ADA SEMULA DAILYTREAMENT
UFORA DENGAN LEBIH PADU KESANNYA..YANG ADA STOK TU BERJIMAT CERMAT AMALAN MULIA😆🤩

20/09/2024

Orang yang tidak berniaga tak kan faham liku-liku hidup orang berniaga. Setakat sembang bolehlah. Jadi jika nak minta nasihat, cari orang yang berniaga juga. Assalamualaikum pagey🥰

Bahaya duit mati dalam bisnes Tuan puan, apabila kita buat bisnes ada satu perkara yang mesti kita elakkan iaitu situasi...
19/09/2024

Bahaya duit mati dalam bisnes

Tuan puan, apabila kita buat bisnes ada satu perkara yang mesti kita elakkan iaitu situasi duit mati lebih-lebih lagi bagi kita yang punya modal kecil atau kita ini baru sahaja mula buat bisnes. Maksud duit mati ini ialah duit itu sudah tidak boleh dikembangkan, dipusing atau dimanfaatkan lagi dalam bisnes. Contoh situasi duit mati dalam bisnes ini ada tiga iaitu:

1. Membuat ubah suai kedai yang keterlaluan
Masuk kedai, buat ubah suai dengan kos yang mahal. Lebih malang lagi perabot dan barang-barang ubah suai tidak boleh dibuka atau dipindahkan apabila kita hendak berpindah. Kaunternya cantik, mejanya cantik, almari dan raknya juga cantik tapi tidak boleh dipindahkan.

2. Stok tidak laku
Stok tidak laku ini tuan puan boleh jadi barah dalam bisnes. Stok ini sebaiknya kita cuma simpan paling lama cuma 6 bulan sahaja. Selepas 6 bulan kita buat promosi, dapatkan modalnya semula. Tidak untung pun tidak mengapa janji duitnya kita dapat semula. Sebelum jadi sampah, kita cepat-cepat jadikan stok itu duit.

3. Memberi hutang kepada pelanggan
Ini masalah paling berat sekali dalam situasi duit mati. Apabila kita jual secara kredit atau hutang, nilai duit itu dipegang oleh pelanggan kita. Kita cuma pegang sekeping kertas yang menyatan bisnes ABC ada hutang dengan kita. Lebih-lebih lagi untuk bisnes kecil amat mustahil untuk ambil tindakan sivil. Tuan puan, tidak mengapa kita untung sikit asalkan kita dapat duitnya cepat.

Tiga cara untuk mengelak situasi duit mati iaitu:

1. Untuk mereka yang ada modal kecil, jangan masuk dalam bisnes yang memerlukan kita untuk membuat ubah suai kedai yang terlalu banyak. Pastikan juga semua ubah suai atau kerja renovasi itu boleh dibuka dan dipasang semula di kedai lain jika kita.

2. Jika kita masuk dalam bisnes yang mengikut trend, pastikan kita sudah ada pengalaman dalam “entry dan exit” bisnes. Kita tahu bila nak masuk dalam trend baru dan bila nak keluar dari trend lama. Ini supaya kita tidak simpan stok lama. Kita tahu bagaimana nak kendalikan operasi bisnes jenis ini.

3. Belajar urus duit bisnes kecil dahulu baru buat bisnes besar. Tuan puan jangan mimpilah boleh urus duit besar kalau tidak ada pengalaman urus duit kecil. Caranya, belajar dulu bisnes dropship. Tidak perlu simpan stok, belajar urus duit, belajar urus sumber, dan belajar masuk dan keluar dari bisnes.

Lawan duit mati ialah duit hidup. Maksud duit hidup ialah duit itu kita boleh pusing-pusingkan. Bukan sahaja pusing, malahan pusing dengan laju. Untung kecil tidak mengapa, modal keluar pagi tadi petang sudah ada untungnya. Itu lebih baik.

By Puan ainon

09/09/2024

Ya Allah jadikan anak kami yang ke sekolah hari ini mahir membaca, cantik menulis dan handal mengira. Perbaiki juga akademiknya Ya Allah 🤲

Address

Lorong Khazanah 18, B20-7
Lahad Datu
91109

Telephone

+60138909770

Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Taty Laisin posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Share