09/02/2023
SAYA SIHAT, TAK PERLU PENAPIS UDARA DI RUMAH.
Ye, betul tepat sekali. Tapi takkan nak tunggu dah sakit baru nak rawat? Mencegah kan lebih baik dari mengubati. Betul tak?
Dekna memang seorang yang sangat sensitif dengan habuk. Pantang ada habuk sikit mesti akan batuk dan lelah. Silap hari bulan kena neb@sedut gas. 2 kali masuk hospital sebab jangkitan paru-paru.
Masa tu tak tau lagi kewujudan dan kepentingan penapis udara ni. Betul ke berkesan? Aku sapu rumah, mop, vakum hari-hari, dah bersih dah. Tapi rupanya habuk-habuk halus yang beterbangan dalam udara tu yg masuk dalam sistem pernafasan kita. Tu yang jadi punca asma, lelah, bersin.
Masa doktor explain dekat Hospital Columbia tu dekna macam tak ambik kisah sangat, tapi lepas discharge terus google pasal penapis udara yang terbaik. Nak beli cash seketul belum mampu, nasib baik Coway ada buat sewa bulanan. Boleh bayar sikit-sikit.
Alhamdulillah sejak 3 tahun guna penapis udara Lombok kat rumah, dah jarang pakai inhaler dan sedut gas. Kalau sapu sampah je terus on button haze@turbo supaya lombok cepat sedut habuk dan matikan bakteria dalam udara. Kos hospital pun jimat, kos ubatan pun jimat. Kesihatan pun makin baik. Alhamdulillah. Kita ikhtiar selebihnya kita serahkan pada Yang Esa.