Pena Mukmin

Pena Mukmin Budaya Ilmu

08/06/2026
08/06/2026

05 TADABBUR KALAM ALLAH

"MAK, ADIK TAK RETI BACA JAWI..." 😭​Pening kepala tengok anak 'auto' mengantuk setiap kali buka buku Pendidikan Islam?​S...
03/06/2026

"MAK, ADIK TAK RETI BACA JAWI..." 😭

​Pening kepala tengok anak 'auto' mengantuk setiap kali buka buku Pendidikan Islam?

​Sebenarnya bukan mereka malas, tapi mereka stres sebab TAK FAHAM tulisan Jawi. Bila dah tak faham, mereka mula hilang minat, dan akhirnya result periksa pun makin merosot.

Paling merisaukan bila subjek agama lain semua OK, tapi subjek Pendidikan Islam p**a yang 'terbabas'.
​Jangan biarkan anak terus tercicir dan hilang keyakinan diri.

​Kini ibu bapa boleh tarik balik minat mereka dengan NOTA MUKMIN RUMI! 🌟

​Ubah ketakutan anak menjadi minat yang mendalam. Walaupun anak belum lancar Jawi, mereka kini boleh belajar dengan gembira dan ada peluang besar untuk skor A dengan bantuan nota yang mesra Rumi ini!

​Kenapa ibu bapa wajib dapatkan untuk anak sekarang?

​✅ 100% Dibantu Tulisan Rumi – Anak boleh terus membaca dan faham tanpa perlu tunggu bantuan kita untuk 'translate' satu-persatu perkataan Jawi.
✅ Nota Visual & Berwarna – Nota yang ringkas dan padat dengan poin penting. Anak tak akan bosan atau pening kepala menghadap buku teks yang tebal.
✅ Formula Hafazan Pantas – Menggunakan teknik khas yang membantu anak ingat fakta-fakta penting subjek Agama dengan jauh lebih mudah.
✅ Auto-Bersemangat – Membina semula keyakinan diri anak untuk ulangkaji sendiri secara berdikari tanpa perlu dipaksa.

​🔥 PROMO PELANCARAN: DISKAUN 80%!

​Dapatkan Kombo Nota Mukmin pada harga luar biasa:
RM174 ➡️ RM34 SAHAJA! (Anda jimat RM140 ‼️)

​⚠️ PERINGATAN PENTING: Harga RM34 ini adalah harga promosi yang sah sehingga 6 JUN 2026 SAHAJA. Selepas tarikh tersebut, harga promosi ini akan ditutup terus dan harga akan kembali kepada harga asal iaitu RM174. Bertindak sekarang sebelum anda terpaksa bayar lebih mahal!

​Cara tebus harga promosi RM34:
​SHARE posting ini kepada rakan-rakan atau ke dalam group WhatsApp anda.
​SCREENSHOT bukti share tersebut.

​Klik link di bawah dan tunjukkan bukti screenshot kepada admin kami!

​Masa amat terhad. Jangan tunggu sehingga harga naik semula kepada RM174 baru nak menyesal. Klik link di bawah untuk lock harga RM34 anak anda sekarang:
​👉 https://wa.me/601118687980
👉 https://wa.me/601118687980

​P/S: Bayangkan perasaan bangga dan syukur bila melihat anak tiba-tiba teruja dan seronok nak belajar subjek Agama sendirian. Jom kita jadi asbab kepada kejayaan dan kefahaman agama anak kita hari ini! 🤲✨

02/06/2026

04 TADABBUR KALAM ALLAH

01/06/2026

MUNAFIK SESAT DALAM CAHAYA

Allah SWT membuka surah al-Baqarah dengan menyebut perihal golongan Mukmin. Mereka beriman kepada Allah dan membuktikan keimanan dengan lisan serta perbuatan. Batin dan zahir mereka adalah selari. Merekalah golongan Mukmin.

Kemudian Allah susuli dengan menceritakan golongan kedua, iaitu mereka yang menzahirkan kekufuran secara jelas. Bukan sahaja hati mereka membenci Allah dan Rasul malah mereka turut susuli dengan lisan serta perbuatan dalam membenci kedua-duaNya. Mereka itulah golongan Kafir.

Seterusnya, Allah membawakan golongan ketiga, iaitu mereka yang berkata “Kami beriman”. Namun, hanya pada mulut sahaja sedangkan hati mereka tidak beriman. Mereka menyembunyikan kekufuran dan menzahirkan perbuatan yang dilaksana oleh mereka yang beriman. Mereka inilah yang disebut oleh Allah sebagai golongan terombang-ambing kerana tidak termasuk dalam golongan Kafir dan golongan Mukmin. Allah menamakan mereka sebagai golongan Munafik.

Mereka adalah sejahat-jahat makhluk dan paling dibenci serta dimurkai Allah kerana mereka mencampuradukkan amalan keimanan dengan tipu daya, kepalsuan, syirik, penghinaan dan helah. Oleh sebab itulah, Allah menurunkan ayat tentang mereka; firman Allah SWT:

إِنَّ ٱلۡمُنَٰفِقِينَ فِي ٱلدَّرۡكِ ٱلۡأَسۡفَلِ مِنَ ٱلنَّارِ وَلَن تَجِدَ لَهُمۡ نَصِيرًا ١٤٥
Maksudnya: “Sesungguhnya orang-orang munafik itu ditempatkan pada tingkatan yang terkebawah sekali dari (lapisan-lapisan dalam) Neraka dan engkau tidak sekali-kali akan mendapat sesiapa pun yang boleh menolong mereka.”(an-Nisa’:45)

Allah menggambarkan perihal orang beriman dalam empat ayat (ayat 2-5), orang kafir dalam dua ayat sahaja (ayat 6-7), manakala perihal orang munafik digambarkan dalam tiga belas ayat (ayat 8-20). Hal ini bagi mendedahkan kejahatan, tipu daya, kebodohan, dan kepalsuan mereka, serta menghina perbuatan mereka.

Send a message to learn more

28/05/2026

Insya Allah, segala pengorbanan ini, Allah akan balas dengan syurga, yang penting, amalan mesti menepati syariat dan Ikhlas hanya kerana Allah.

22/05/2026

Pening dengan anak lemah subjek pend islam, padahal orang lain dapat skor, nak ajar, tapi buku teks dalam jawi,

Jangan risau, ada buku rujukan rumi

https://my.shp.ee/krx6Qd2K

Bantu anak kuasai Pendidikan Islam dengan yakin, mudah, dan pantas Dapatkan nota mukmin di sini,
18/05/2026

Bantu anak kuasai Pendidikan Islam dengan yakin, mudah, dan pantas

Dapatkan nota mukmin di sini,

​[PDF] NOTA MUKMIN Buku Rujukan Pendidikan Islam RUMI Sekolah Rendah ✅ 100% Tulisan Rumi – Anak faham tanpa perlu bantuan 'translate' Jawi. ​✅ Nota Visual & Ringkas – Padat dengan point penting, tak perlu hafal buku teks tebal. ​✅ Formula Hafazan Pantas – Teknik khas untuk ingat fa...

18/05/2026

😱 PENING KEPALA BILA KENA 'OUTSTATION' TAPI RISAU KELAS TERBIAR?

​Ustaz dan Ustazah sekolah rendah selalu kena keluar mesyuarat, kursus, atau iring murid sukan? Nak tinggalkan latihan, tapi risau:

​❌ Murid tak boleh buat sebab lemah Jawi.

​❌ Buku teks tebal sangat, murid jadi bosan.

​❌ Kelas jadi bising sebab murid tak tahu nak buat apa.

​❌ Rasa serba salah tinggalkan silabus tertinggal.
​Nota Mukmin Rumi adalah "Penyelamat" Ustaz & Ustazah! Murid tetap boleh belajar dengan gembira walaupun tanpa guru di depan mata. 🌟

​🔥 PROMOSI KHAS GURU: KOMBO NOTA MUKMIN
​Harga Asal: ~~RM174~~
Harga Promo: RM34 SAHAJA! (Anda jimat RM140 ‼️)

​Kenapa Nota Ini 'Wajib' Ada Dalam Beg Setiap Murid?

​✅ 100% Tulisan Rumi: Tiada lagi alasan "tak pandai Jawi". Murid boleh baca, faham, dan buat latihan secara mandiri. Sangat membantu murid yang masih merangkak Jawi.

​✅ Modul "Self-Learning" (Minit Relief): Sangat sesuai untuk bahan tugasan waktu relief. Ustaz/Ustazah hanya perlu pesan: "Salin peta minda tajuk X". Selesai masalah!

​✅ Visual & Infografik Warna-Warni: Direka khas untuk jiwa anak-anak sekolah rendah. Tak membosankan, sekali imbas terus ingat!

​✅ Lonjakkan GPMP Sekolah: Bila fakta asas dikuasai dengan pantas melalui nota ringkas, keputusan peperiksaan pasti lebih cemerlang.

​⚠️ CARA DAPATKAN HARGA RM34 (SANGAT MUDAH!):
​Kami faham penat lelah pendidik. Sebagai tanda sokongan, kami berikan harga rahmah ini dengan syarat:

​SHARE post/page Pena Mukmin ini ke grup WhatsApp Guru atau Facebook anda.

​SCREENSHOT bukti share tersebut sebagai tanda sokongan sesama pendidik.
​"Bayangkan betapa tenangnya hati Ustaz & Ustazah di luar sana, bila tahu murid di kelas tetap 'berisi' ilmu dan fokus belajar sendiri guna Nota Mukmin ini. Kerja luar jalan, kelas pun terjaga!" ❤️
​🏃 SLOT TERHAD (KHAS UNTUK PENDIDIK SAHAJA)!

​Jangan tunggu harga naik balik. Jadikan pengurusan kelas lebih sistematik dan mudahkan urusan murid-murid kita.
​Nak amankan hati dan mudahkan kerja hari ini?
Klik link WhatsApp di bawah sekarang:

​👉 KLIK DI SINI UNTUK ORDER https://wa.me/601118687980
👉 KLIK DI SINI UNTUK ORDER https://wa.me/601118687980

​P/S: Mudahkan urusan murid menuntut ilmu, moga Allah mudahkan segala urusan kita sebagai pendidik. Jom bantu sebarkan manfaat ini! 🤲

Address

5129, Lorong 1, Taman Janggus
Bukit Mertajam
13500

Telephone

+601118687980

Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Pena Mukmin posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Pena Mukmin:

Share