Vaze Cosmetics

  • Home
  • Vaze Cosmetics

Vaze Cosmetics Podjetje Vaze Cosmetics se ukvarja z izdelavo naravne kozmetike. Naročila sprejemamo neposredno prek sporočila ali na spletni strani www.vaze.si.

Podjetje se ukvarja z izdelavo naravne kozmetike, v kateri uporabljamo izključno zdravju prijazne in dobro uveljavljene sestavine. Izdelki so namenjeni vsem, ki za svojo kožo radi izberejo naravno in kakovostno nego.

GLICEROL/GLICERINGlicerin se že desetletja se uporablja v medicini, prehrani in izdelkih za nego kože. Naravno se nahaja...
05/04/2026

GLICEROL/GLICERIN
Glicerin se že desetletja se uporablja v medicini, prehrani in izdelkih za nego kože. Naravno se nahaja v rastlinah, živalih in človeškem telesu ter je bistven za ohranjanje vlažnosti in elastičnosti kože.

Delovanje na kožo:
- Vlaženje: nase veže vodo in s tem izboljšuje vlaženje kože.
- Podpora kožni pregradi: krepi povrhnjico in izboljšuje elastičnost kože.
- Zmanjšuje draženje kože: pomirja občutljivo kožo in zmanjšuje učinke površinsko aktivnih snovi na kožo (npr. detergent).
- Celjenje ran: pospešuje obnovo kožne pregrade in pomaga izboljšati stanja, kot sta suha koža in atopijski dermatitis.

Varnostni profil:
Glicerin je varen za uporabo v kozmetiki, tudi pri visokih koncentracijah. Ni toksičen in kancerogen ter večinoma ne povzroča draženja ali preobčutljivosti. Redke reakcije, ki se pojavijo, so povezane z nečistočami, ne pa z glicerinom samim. Je eden najbolj preučenih sestavin v kozmetiki in tudi med najbolj pogosto uporabljenimi.

GLYCEROL/GLYCERIN
Glycerin has been used for decades in medicine, nutrition, and skincare products. It occurs naturally in plants, animals, and the human body, and is essential for maintaining skin moisture and elasticity.

Effects on the skin:

- Moisturizing: A strong humectant, it binds water and improves skin hydration.

- Barrier support: Strengthens the epidermis and improves skin elasticity.

- Reduces irritation: Soothes sensitive skin and decreases the effects of surfactants (e.g. detergents).

- Wound healing: Speeds up barrier repair and helps improve conditions such as dry skin and atopic dermatitis.

Safety profile:

Glycerin is safe for use in cosmetics, even at high concentrations. It is non‑toxic, non‑carcinogenic, and generally does not cause irritation or sensitization. Rare reactions are linked to impurities, not glycerin itself. It is one of the most thoroughly studied and most frequently used ingredients in cosmetics.

BREZPLAČNA DOSTAVAOd danes brezplačna dostava po Sloveniji in večini držav EU, za naročila ki presegajo vrednosti v tabe...
24/02/2026

BREZPLAČNA DOSTAVA
Od danes brezplačna dostava po Sloveniji in večini držav EU, za naročila ki presegajo vrednosti v tabeli.

Popust se ob nakupu obračuna samodejno.

Naročila sprejemamo preko sporočila ali na spletni strani: www.vaze.si.

FREE SHIPPING
We are happy to announce free shipping for Slovenia and most EU countries, for all orders which exceed prices in the table.

Discount is applied automatically at checkout.

We take orders through DMs or on our webpage: www.vaze.si

Decembra imamo na voljo darilne pakete (1x vlažilna in 1x negovalna krema) po akcijski ceni 20€. Naročila sprejemamo na ...
07/12/2025

Decembra imamo na voljo darilne pakete (1x vlažilna in 1x negovalna krema) po akcijski ceni 20€. Naročila sprejemamo na DM ali po telefonski številki. Kontaktne podatke najdete na spletni strani. 🎁🎄

BTMS emulgatorEmulgator je snov, ki stabilizira mešanico dveh ali več snovi, ki se običajno ne mešajo – oljno in vodno f...
02/10/2025

BTMS emulgator

Emulgator je snov, ki stabilizira mešanico dveh ali več snovi, ki se običajno ne mešajo – oljno in vodno fazo. BTMS je rastlinski emulgator, ki se v negi kože uporablja za ustvarjanje stabilnih in bogatih krem ter losjonov. BTMS nastane s kombinacijo behentrimonijevega metosulfata, pridobljenega iz olja repne ogrščice, in cetearilnega alkohola, ki izvira iz kokosovega ali palmovega olja. Ti naravni sestavini se s postopki predelave združita v učinkovit in koži prijazen emulgator.

BTMS se pripisuje sledeče lastnosti:
- negovalni učinek: tvori lahek, negovalni sloj na koži s čimer koži daje mehak, negovan in nelepljiv občutek;
- emulgirajoče lastnosti in stabilizacija: ustvarja stabilne, kremaste emulzije, s čimer izboljša teksturo in občutek na koži.

Varnost:
BTMS velja za varno sestavino v kozmetiki in je primeren za občutljivo kožo in lasišče. Behentrimonijev metosulfat in cetearilni alkohol sta dobro prenašana, z nizkim tveganjem draženja ali preobčutljivosti, tudi pri ponavljajoči se uporabi.

BTMS emulsifier

An emulsifier is a substance that stabilizes a mixture of two or more substances that do not normally mix – the oil and water phases. BTMS is a plant-derived emulsifier used in skincare to create stable and rich creams and lotions. BTMS is made by combining behentrimonium methosulfate, derived from rapeseed oil, and cetearyl alcohol, which comes from coconut or palm oil. These natural ingredients are combined through processing to create an effective and skin-friendly emulsifier.

BTMS is attributed with the following properties:
Conditioning effect: It forms a light, conditioning layer on the skin, giving the skin a soft, nourished, and non-sticky feel.
Emulsifying properties and stabilization: It creates stable, creamy emulsions, thereby improving the texture and feel on the skin.

Safety:
BTMS is considered a safe ingredient in cosmetics and is suitable for sensitive skin and scalp. Behentrimonium methosulfate and cetearyl alcohol are well-tolerated, with a low risk of irritation or hypersensitivity, even with repeated use.

✨ NAGRADNA IGRA ✨Podarjamo Vlažilno kremo s sivko in Negovalno kremo s sladkim pelinom enemu srečnemu nagrajencu!Za sode...
11/05/2025

✨ NAGRADNA IGRA ✨

Podarjamo Vlažilno kremo s sivko in Negovalno kremo s sladkim pelinom enemu srečnemu nagrajencu!
Za sodelovanje:
1. Sledi naši strani
2. Všečkaj to objavo
3. V komentar napiši čim bolj natančno lokacijo, kjer so bile te fotografije posnete
Nagradna igra se zaključi v nedeljo 18.5. Veliko sreče!

Čebelji vosekČebelji vosek, ki ga izdelujejo medonosne čebele delavke, so v kozmetične namene uporabljale že antične civ...
26/03/2025

Čebelji vosek

Čebelji vosek, ki ga izdelujejo medonosne čebele delavke, so v kozmetične namene uporabljale že antične civilizacije, ki so ga cenile zaradi njegovih zaščitnih in emolientnih lastnosti. Danes njegova vloga v negi kože temelji na sodobnih raziskavah, ki poudarjajo njegovo edinstveno kemično sestavo in koristi.

Delovanje na kožo:
- Zaščitna plast: čebelji vosek na koži ustvari polprepustno plast, ki zmanjšuje izgubo vode in hkrati omogoča koži, da diha.
- Vlaženje: čebelji vosek deluje kot vlažilec in emolient, saj zadržuje vlago in mehča kožo, kar je še posebej koristno za suho ali občutljivo kožo.
- Protivnetni učinki: raziskave so pokazale, da čebelji vosek zmanjšuje vnetje, kar lahko pomaga pri lajšanju simptomov stanj, kot sta atopijski dermatitis in luskavica.
- Protimikrobne lastnosti: čebelji vosek ima blage antimikrobne lastnosti, ki lahko pomagajo zaščititi kožo pred določenimi bakterijami in glivami.

Varnost:
Čebelji vosek obsežno preučen in velja kot varen za uporabo v kozmetiki.

Beeswax

Beeswax, produced by worker honeybees, has been used in cosmetics since ancient civilizations, which valued it for its protective and emollient properties. Today, its role in skincare is supported by modern research, emphasizing its unique chemical composition and benefits.

Effects on the Skin:
 - Protective Layer: Beeswax forms a semi-permeable layer on the skin, reducing water loss while allowing the skin to breathe.
 - Moisturization: Acting as a humectant and emollient, beeswax retains moisture and softens the skin, making it particularly beneficial for dry or sensitive skin.
 - Anti-inflammatory Effects: Studies have shown that beeswax reduces inflammation, which can help alleviate symptoms of conditions such as atopic dermatitis and psoriasis.
 - Antimicrobial Properties: Beeswax exhibits mild antimicrobial activity, which can help protect the skin from certain bacteria and fungi.

 Safety:
Beeswax has been extensively studied and is considered safe for use in cosmetics.

Jojobino oljeJojobino olje, oziroma tekoči vosek, izvira iz puščav Severne in Srednje Amerike. Tradicionalno je bilo upo...
10/02/2025

Jojobino olje
Jojobino olje, oziroma tekoči vosek, izvira iz puščav Severne in Srednje Amerike. Tradicionalno je bilo uporabljeno za celjenje ran, nego kože in spodbujanje rasti las. Njegova kemična struktura je zelo podobna človeškemu sebumu, zaradi česar je odličen emolient in na splošno koži prijazna sestavina.

Delovanje na kožo:
 - Vlaženje: jojobino olje na koži ustvari zaščitni, nemasten sloj, ki zmanjšuje izgubo vode in ohranja vlažnost.
 - Protivnetne lastnosti: študije so pokazale, da lahko jojobino olje zmanjšuje vnetje, kar pomaga pomiriti razdraženo ali občutljivo kožo.
 - Antioksidativno delovanje: jojobino olje vsebuje naravne tokoferole (vitamin E), ki ščitijo kožo pred oksidativnim stresom, ki ga povzročajo okoljski dejavniki.
- Celjenje ran: raziskave so pokazale, da lahko jojobino olje spodbuja celjenje ran z izboljšanjem proizvodnje kolagena in preoblikovanjem zunajceličnega matriksa.
 - Ne maši por: jojobino olje zaradi strukturne podobnosti s sebumom, uravnava proizvodnjo le-tega, ne da bi mašilo pore, kar ga naredi primerno za kožo, nagnjeno k aknam.

Varnost:
Jojobino olje je bilo obsežno preučeno in velja za varno za uporabo v kozmetiki. Ne draži, ne povzroča občutljivosti in ni fototoksično, tudi pri visokih koncentracijah.

Jojoba oil
Jojoba oil, or liquid wax, originates from the deserts of North and Central America. Traditionally, it was used for wound healing, skincare, and promoting hair growth. Its chemical structure closely resembles human sebum, making it an excellent emollient and generally skin-friendly ingredient.

Skin benefits:
 - Moisturizing: Jojoba oil creates a protective, non-greasy layer on the skin, reducing water loss and maintaining moisture.
 - Anti-inflammatory properties: Studies have shown that jojoba oil can reduce inflammation, helping to soothe irritated or sensitive skin.
 - Antioxidant action: Jojoba oil contains natural tocopherols (vitamin E), which protect the skin from oxidative stress caused by environmental factors.
 - Wound healing: Research has indicated that jojoba oil can promote wound healing by improving collagen production and extracellular matrix remodeling.

cont.⬇️

Kokosovo oljeKokosovo olje, se v negi kože uporablja že stoletja, zlasti v tropskih regijah. Cenjen je predvsem zaradi n...
03/02/2025

Kokosovo olje

Kokosovo olje, se v negi kože uporablja že stoletja, zlasti v tropskih regijah. Cenjen je predvsem zaradi njegovih vlažilnih in zaščitnih lastnosti. S svojo vsestranskostjo, tudi dandanes ostaja ključna sestavina v naravni negi kože.

Delovanje na kožo:

 - Vlaženje: kokosovo olje je bogato s srednje-verižnimi maščobnimi kislinami, ki pomagajo zadrževati vlago in izboljšujejo hidracijo kože.

 - Protivnetne lastnosti: študije so pokazale, da deviško kokosovo olje lahko zmanjšuje vnetje, kar je koristno pri stanjih, kot sta ekcem in dermatitis.

 - Podpora kožni pregradi: kokosovo olje izboljšuje funkcijo kožne pregrade s povečanjem ravni ključnih beljakovin, ki so pomembne za ohranjanje hidracije in zaščito pred okoljskimi dejavniki.

 - Antioksidativno delovanje: deviško kokosovo olje vsebuje fenolne spojine, ki zmanjšujejo oksidativni stres in podpirajo zdravje kože.

Varnost:

Kokosovo olje je splošno priznano kot varno za lokalno uporabo. Raziskave kažejo, da ne draži kože, ni fototoksično in je primerno za občutljivo kožo.

Coconut Oil

Coconut oil has been used in skincare for centuries, particularly in tropical regions. It is valued mostly for its moisturizing and protective properties. With its versatility, it remains a key ingredient in natural skincare even today.

Effects on the Skin:

 - Moisturization: coconut oil is rich in medium-chain fatty acids, which help retain moisture and improve skin hydration.

 - Anti-inflammatory properties: studies have shown that virgin coconut oil may reduce inflammation, making it beneficial for conditions such as eczema and dermatitis.

 - Support for the skin barrier: coconut oil enhances the function of the skin barrier by increasing the levels of key proteins that are essential for maintaining hydration and protecting against environmental factors.

 - Antioxidant activity: virgin coconut oil contains phenolic compounds that reduce oxidative stress and support skin health.

Safety:

Coconut oil is widely recognized as safe for topical use. Research indicates that it does not irritate the skin, is non-phototoxic, and is suitable for sensitive skin.

Hidrolat sladkega pelinaSladki pelin ima bogato zgodovino uporabe v tradicionalni azijski medicini. Čeprav je njegova gl...
20/01/2025

Hidrolat sladkega pelina

Sladki pelin ima bogato zgodovino uporabe v tradicionalni azijski medicini. Čeprav je njegova glavna uporaba povezana z zdravljenjem malarije (zaradi vsebnosti artemisinina), nedavne raziskave poudarjajo njegov potencial v kozmetiki.

Hidrolatu sladkega pelina pripisujejo sledeče lastnosti:

 - Protivnetno delovanje: študije nakazujejo, da lahko njegove sestavine zmanjšajo vnetje, kar je lahko koristno za občutljivo ali razdraženo kožo.
  - Antioksidativno delovanje: ker je bogat z flavonoidi in drugimi polifenoli lahko pomaga zaščititi kožo pred oksidativnim stresom, ki prispeva k staranju kože.
  - Podpora kožni pregradi: nekatere raziskave kažejo, da lahko spodbuja izražanje filagrina (FLG), beljakovine, ki je ključna za zdravo delovanje kožne pregrade.

Hidrolat sladkega pelina je na splošno varen za večino uporabnikov, vendar je, kot pri vseh naravnih izdelkih, priporočljivo opraviti test na koži pred uporabo.

 
Sweet Wormwood hyrosol

Sweet wormwood has a rich history of use in traditional Asian medicine. While its primary use is associated with the treatment of malaria (due to its artemisinin content), recent research highlights its potential in cosmetics.

The hydrosol of sweet wormwood is attributed with the following properties:

 - Anti-inflammatory effects: studies suggest that its components can reduce inflammation, which may be beneficial for sensitive or irritated skin.

 - Antioxidant effects: being rich in flavonoids and other polyphenols, it can help protect the skin from oxidative stress, which contributes to skin aging.

 - Support for the skin barrier: some research indicates that it may promote the expression of filaggrin (FLG), a protein essential for the healthy functioning of the skin barrier.

The hydrosol of sweet wormwood is generally safe for most users, but as with all natural products, it is recommended to perform a patch test on the skin before use.

Sivkin hidrolatSivka izvira iz sredozemskega območja in je že stoletja cenjena zaradi svojega vonja in terapevtskih last...
13/01/2025

Sivkin hidrolat

Sivka izvira iz sredozemskega območja in je že stoletja cenjena zaradi svojega vonja in terapevtskih lastnosti. Njeni protivnetni, protimikrobni, antioksidativni in anksiolitični učinki, skupaj z ugodnim varnostnim profilom, jo uvrščamo med priljubljene izbire v negi kože, aromaterapiji in komplementarni medicini.

Sivkinemu hidrolatu pripisujejo sledeče lastnosti:

- protimikrobne lastnosti: Raziskave kažejo, da sivkin hidrolat pomaga ohranjati mikrobiološko stabilnost kozmetičnih izdelkov in zmanjšuje potrebo po konzervansih, kar s pridom izkoriščamo tudi v naših izdelkih.

- pomirjujoč učinek: Zaradi svoje blage sestave je primeren za pomirjanje razdražene ali vnete kože, tudi pri občutljivih tipih kože.

- antioksidativno delovanje: Sivkin hidrolat, bogat s fenolnimi spojinami, ščiti kožo pred oksidativnim stresom, ki je ključni dejavnik staranja.

Sivkin hidrolat je na splošno varen za večino uporabnikov, vendar je, kot pri vseh naravnih izdelkih, priporočljivo opraviti test na koži pred uporabo. V naših izdelkih uporabljamo hidrolat Istrske sivke podjetja .borninistria

Lavender hydrosol

Lavender originates from the Mediterranean region and has been valued for centuries for its fragrance and therapeutic properties. Its anti-inflammatory, antimicrobial, antioxidant, and anxiolytic effects, combined with its favourable safety profile, make it a popular choice in skincare, aromatherapy, and complementary medicine. 

Lavender hydrosol is attributed with the following properties:

- antimicrobial properties: Research shows that lavender hydrosol helps maintain the microbiological stability of cosmetic products and reduces the need for preservatives, which we also take full advantage of in our products.

- soothing effect: Its mild composition makes it suitable for calming irritated or inflamed skin, even for sensitive skin types.

- antioxidant activity: Rich in phenolic compounds, lavender hydrosol protects the skin from oxidative stress, a key factor in aging.

Lavender hydrosol is generally safe for most users, but as with all natural products, it is recommended to perform a patch test before use.

Pridobivanje:Hidrolati nastajajo pri parni destilaciji, ki se uporablja za pridobivanje eteričnih olj iz rastlin. Parna ...
10/01/2025

Pridobivanje:
Hidrolati nastajajo pri parni destilaciji, ki se uporablja za pridobivanje eteričnih olj iz rastlin. Parna destilacija vključuje prehajanje pare skozi rastlinske dele ali celo rastlino, pri čemer para nosi hlapne aromatične spojine v kondenzator, kjer se ločijo na oljno (eterično olje) in vodno fazo (hidrolat). Hidrolati vsebujejo sledove eteričnih olj in druge vodotopne rastlinske spojine, kar ustvarja kompleksno mešanico, ki se razlikuje glede na rastlinski vir in način ekstrakcije.

Učinki na kožo:
Raziskave kažejo, da imajo hidrolati lahko antioksidativne in protimikrobne lastnosti, ki so koristne za zdravje kože. Njihova blaga narava in pH, ki je podoben pH-ju kože, omogočata dobro prenašanje.

Varnost:
Hidrolati so na splošno varni za uporabo na koži, vendar lahko pride do individualnih občutljivosti. Pred uporabo na večjih površinah vedno opravite test na majhnem delu kože. Za popolno določitev varnostnih profilov vseh hidrolatov so potrebne dodatne raziskave.

V nadaljevanju bomo predstavili posamezne hidrolate, ki jih uporabljamo v naših izdelkih.

Production:
Hydrolates are produced during steam distillation, which is used to extract essential oils from plants. Steam distillation involves passing steam through plant parts or the entire plant, carrying volatile aromatic compounds into a condenser, where they separate into an oil phase (essential oil) and a water phase (hydrolate). Hydrolates contain trace amounts of essential oils and other water-soluble plant compounds, resulting in a complex mixture that varies depending on the plant source and extraction method.

Effects on the skin:
Research suggests that hydrolates may have antioxidant and antimicrobial properties, which can be beneficial for skin health. Their mild nature and pH, which is similar to the skin's natural pH, make them well-tolerated.

Safety:
Hydrolates are generally safe for use on the skin, but individual sensitivities may occur. Always perform a patch test on a small area of skin before using them on larger areas. Additional research is needed to fully determine the safety profiles of all hydrolates.

In the future, we will take a closer look at hydrolates we use.

Address


Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Vaze Cosmetics posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

  • Want your business to be the top-listed Shop?

Share